Vragen over werk en corona

Wij krijgen regelmatig vragen over wat uw rechten en plichten zijn als u niet meer zoals gebruikelijk uw werkzaamheden kunt verrichten. Op enkele van die vragen gaan wij hieronder in.

Moet uw werkgever loon betalen tijdens een verplichte thuisquarantaine?

In de regel heeft u recht op doorbetaling van loon. Het zou anders kunnen zijn als de werkgever kan aantonen dat de thuisquarantaine in de risicosfeer van de werknemer ligt maar dat is heel lastig aantoonbaar.

Kan ik worden verplicht vakantie op te nemen als gevolg van corona?

Vakantie wordt in overleg afgesproken. Een werkgever die minder werk heeft kan een werknemer niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. Is er als gevolg van de corona uitbraak minder werk dan moet een werkgever toch het loon doorbetalen. Van u kan wel worden verlangd om ADV-dagen op te nemen. Hierop is namelijk de wettelijke regeling ter zake vakantiedagen niet van toepassing.

Moet ik verplicht vakantie opnemen als de school van mijn kind gesloten is?

In beginsel ligt het regelen van kinderopvang in de risicosfeer van de werknemer. U kunt gedurende een korte periode calamiteitenverlof opnemen. Dit verlof is vaak maar maximaal enkele uren tot enkele dagen, afhankelijk van de duur van de calamiteit. Hierna kunt u een ander verlof opnemen, vakantie, onbetaald verlof of zorgverlof. Voor zorgverlof moet uw kind wel ziek thuis zijn.

Mijn werkgever heeft geen werk meer

Het kabinet heeft inmiddels besloten om werkgevers hierin tegemoet te komen door het instellen van de regeling Noodmaatregel voor Overbrugging van Werkbehoud. Hieruit kunnen werkgevers een tegemoetkoming in de loonkosten ontvangen als de omzet sterk terugvalt. De regeling geldt ook voor werknemers met een flexibel contract en uitzendkrachten. Voorwaarde is dat er dan geen ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen volgt. Uw WW-rechten worden door deze regeling niet aangetast. Uw werkgever kan met u afspreken dat er in deze periode wel of niet of gedeeltelijk wordt gewerkt.

Nog meer weten?

Wilt u nog meer informatie? Brekelmans Van der Ven beantwoordt graag uw vragen. U kunt hier contact met ons opnemen.