Geen alimentatie door berichten over nieuwe liefde op Facebook

Veel mensen zetten van alles op hun facebook pagina. Het is wel goed om er bij stil te staan wie daar allemaal kennis van kan nemen. Je voormalig echtgenoot bijvoorbeeld. Wat mensen op social media zetten wordt steeds vaker als bewijs in rechtszaken aangevoerd. Ook bij een geschil over alimentatie.

Op facebook verslag doen van je nieuwe liefde kan zomaar leiden tot het verlies van het recht op alimentatie. Dit blijkt uit een procedure die heeft geleid tot een uitspraak van het gerechtshof te Amsterdam van 28 juli 2015.

Wanneer na een echtscheiding de ene ex-echtgenoot aan de andere ex-echtgenoot alimentatie verschuldigd is dan eindigt het recht daarop, onder meer, als de andere partner gaat samenwonen als ware gehuwd met een nieuwe partner. Het komt voor dat ex-partners hierover naar elkaar niet open zijn en dan kan het in omstandigheden nog wel eens lastig zijn om te bewijzen dat er sprake is van samenwonen.

Wat de ander dan op facebook heeft geplaatst kan bewijs opleveren. Je status veranderen in “heeft een relatie met…” en allerlei berichten waaruit de relatie en het samenwonen blijken kunnen zomaar voldoende bewijs opleveren.

Het gerechtshof te Amsterdam oordeelde op 28 juli 2015 dat een samenwonen en gemeenschappelijke huishouding zijn af te leiden uit berichten als:

“lekker vroeg uit de veren, brood smeren voor…”
“aan het einde van de ochtend ga ik ff heerlijk onder de zonnebank, die ik zo ontzettend lief van mijn allerliefste …. heb gekregen”
“ik vind het fantastisch om hem te verwennen en voor hem te koken…”
“heerlijk om mijn engeltje zo te zien met haar nieuwe fiets die ze van pappa …. heeft gekregen”
‘’vanmorgen kwam mijn allerliefste …… thuis met een mega bos roze rozen’’
“hij zorgt nu nog 24/7 voor me”.

Het gerechtshof wees het verzoek om partneralimentatie van de vrouw af. De volledige uitspraak kunt u hier nalezen.

Het loont dus de moeite om voorzichtig te zijn met wat op social media wordt gezet.

Voor meer informatie over het recht op partneralimentatie kunt u contact met ons opnemen.