iPhone defect? Is er dan recht op een nieuw exemplaar?

Wanneer bestaat er volgens de rechtbank recht op een nieuwe Iphone of iPad als het gekochte exemplaar gebrekkig is.

Bij de vervanging van een gebrekkig product mag het nieuwe product geen gebruikt exemplaar zijn of gebruikte onderdelen bevatten. Dit bepaalde de Rechtbank Amsterdam op 18 april 2017 .

Een vrouw had een iPad met extra garantie gekocht. Na vier maanden vertoonde de iPad gebreken waardoor de iPad niet meer op een normale wijze kon worden gebruikt. De vrouw vroeg om een reparatie maar dat bleek niet meer mogelijk.

Aan de vrouw werd vervolgens een ander exemplaar aangeboden, ter vervanging van de gebrekkige iPad. Dit exemplaar was echter een zogeheten ‘remanufactured’ of ‘replacement’ exemplaar. Zo een remanufactured iPad kan gebruikte onderdelen bevatten. Naar de vrouw werd aangevoerd dat de overeenkomst op deze wijze correct werd nagekomen dat wil zeggen door de iPad te vervangen door een iPad met gebruikte onderdelen.De vrouw weigerde echter dit toestel te accepteren.

Indien een afgeleverde zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt, kan herstel of vervanging van de verkoper gevorderd worden.

De rechtbank oordeelde in dit geval dat de iPad niet vervangen mocht worden door een remanufactured/replacement exemplaar en besliste dat binnen twee weken aan de vrouw  een nieuw exemplaar moest worden geleverd. De volledige uitspraak met de motivatie waarom in dit geval de iPad door een nieuw exemplaar moest worden vervangen kunt u hier lezen.

Eerder is een vonnis gewezen in een zaak omtrent een non-conforme iPhone, die door was vervangen door een refurbished exemplaar. Dat is een gereviseerd gebruikt exemplaar. De rechtbank oordeelde in deze zaak dat een nieuwe iPhone geleverd moest worden en niet volstaan kon worden met een refurbished exemplaar.

De volledige uitspraak kunt u hier nalezen.

Bron: Rechtspraak.nl ECLI:NL:RBAMS:2017:2519 / ECLI:NL:RBAMS:2016:4197

Nog meer weten?

Wilt u nog meer informatie?  Brekelmans Van der Ven beantwoordt graag uw vragen. U kunt hier contact met ons opnemen.