AANSPRAKLIJKHEID VOOR HUISDIEREN

Heeft u één of meerdere huisdieren? Dan bent u, indien het huisdier schade aanricht, aansprakelijk voor door het dier aangerichte schade. Bij het aanrichten van schade door het dier kunt u denken aan een paard dat op hol slaat en schade aanricht. U kunt ook denken aan uw hond die een ander in zijn been bijt en die persoon door de beet een ernstige infectie oploopt. Dat u aansprakelijk wordt gesteld betekent niet dat u schuldig bent. Echter als eigenaar van het huisdier draagt u het risico, ook indien u niet bij het incident aanwezig was.

Een voorwaarde voor de aansprakelijkheid is dat het dier de schade uit eigen beweging heeft aangericht. Wanneer het dier echter aanwijzingen opvolgt van zijn baasje, bijvoorbeeld politiehond die instructies van politieagent opvolgt, handelt het dier niet uit eigen beweging.

Indien het dier de schade niet uit eigen beweging heeft aangericht, kan degene die met de schade achterblijft zich niet beroepen op risicoaansprakelijkheid.

Een voorbeeld is te lezen in een uitspraak van de Rechtbank Amsterdam van 6 juni 2012. Een Siberische Husky en een Tsjechische Wolfshond werden uitgelaten door de buurvrouw van de eigenaar van de honden. Tijdens het wandelen trok de Tsjechische Wolfshond plotseling hard aan zijn lijn. Hierdoor kwam de vrouw ten val  en liep onder meer letsel op aan haar pols. De eigenaar van de hond, was op het moment van het voorval niet verzekerd tegen de schade en werd, ondanks dat de buurvrouw de hond op eigen initiatief uitliet, aansprakelijk gesteld voor de letselschade van hun buurvrouw. De eigenaar van de hond was risicoaansprakelijk. Een beroep op eigen schuld van de buurvrouw omdat deze was gewaarschuwd dat de honden hard aan de lijn kunnen trekken als ze katten zien, werd afgewezen.

De uitspraak kunt u hier nalezen.

Nog meer weten?

Wilt u nog meer informatie? Brekelmans Van der Ven beantwoordt graag uw vragen. U kunt hier contact met ons opnemen.