Scheiding van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed betekent dat u gescheiden van elkaar wilt leven maar nog wel getrouwd blijft. U kiest er dan voor om niet meer samen te wonen en dus letterlijk geen tafel en bed meer te delen. Een scheiding van tafel en bed kan alleen bij een huwelijk en niet bij een geregistreerd partnerschap.

De rechtbank dient een scheiding van tafel en bed uit te spreken en  de uitspraak dient in het huwelijksgoederenregister te worden ingeschreven. Een gemeenschap van goederen moet u met elkaar gaan verdelen

Als er minderjarige kinderen, moet een ouderschapsplan worden gemaakt. De afspraken over de verdeling van de gemeenschap van goederen, het pensioen, eventuele partneralimentatie kunt u in een convenant opnemen. Onderschat de procedure die leidt tot een scheiding van tafel en bed niet. De procedure van scheiding van tafel en bed is vrijwel gelijk aan die van de echtscheiding.

Na een scheiding van tafel en bed kunt met een nieuwe partner gaan samenwonen maar niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Ontbinding huwelijk

Bij een scheiding van tafel en bed kan het huwelijk binnen drie jaar alleen met instemming van beide partners worden ontbonden. Na afloop van die drie jaar kan het verzoek tot ontbinding van het huwelijk ook door een van de echtgenoten bij de rechtbank worden ingediend.

Wenst u weer bij elkaar te gaan wonen dan is dat eenvoudig. U kunt zich met elkaar verzoenen en dit inschrijven in het huwelijksgoederenregister. Alle gevolgen van het huwelijk herleven dan weer.

Informatie

Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op. De advocaten van Brekelmans Van der Ven hebben een ruime ervaring en staan u graag te woord. U kunt ons bellen of een email sturen om een afspraak te maken. Het eerste gesprek is altijd kosteloos. U kunt ook zonder afspraak langskomen op ons gratis spreekuur iedere woensdag van 16.00 tot 18.00 uur.