Bewindvoering, mentorschap en curatele

Soms kunnen mensen de gevolgen van hun beslissingen niet meer goed overzien.  De rechtbank kan in dat geval en als het gaat om personen van 18 jaar of ouder een beschermingsbewind, mentorschap of curatele uitspreken.

Wat zijn de verschillen?

Mentorschap

Bij een mentorschap gaat het om beslissingen op het persoonlijke vlak zoals over verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Een mentor gaat niet over financiële zaken.

Bewind

Bij een bewind beheert de bewindvoerder bepaalde goederen en/of geld van de betrokkene.  Zo kan worden voorkomen dat de onder bewind gestelde bepaalde uitgaven doet of overeenkomsten aangaat. Doet deze dat toch dan kan het worden teruggedraaid.

Curatele

Bij een curatele behartigt de curator de persoonlijke en de financiële belangen van de betrokkene. Hij is dus eigenlijk zowel mentor als bewindvoerder. Dit is de meest vergaande vorm van bescherming. Eigen beslissingen kan de betrokkene niet meer nemen.

Een curator, bewindvoerder of mentor moet meerderjarig zijn. In geval van bewind kan ook een stichting tot bewindvoerder worden benoemd. Bij een curatele of mentorschap kan dat niet

Informatie

Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op. De advocaten Van Brekelmans Van der Ven doen regelmatig zalen over bewind, mentorschap en curatele en  staan u graag te woord. U kunt ons bellen of een email sturen om een afspraak te maken. Het eerste gesprek is altijd kosteloos. U kunt ook zonder afspraak langskomen op ons gratis spreekuur iedere woensdag van 16.00 tot 18.00 uur.