Alimentatie

Als ouders van kinderen uit elkaar gaan dan hoort u met elkaar afspraken over kinderalimentatie  te maken die u in een ouderschapsplan kunt vastleggen. Als ouders hebt u een onderhoudsplicht naar uw kinderen.  Die onderhoudsplicht duurt voort tot de kinderen 18 jaar zijn en daarna tot de 21-jarige leeftijd van de kinderen als een bijdragen in de kosten van levensonderhoud en studie.

Als u met elkaar bent gehuwd  en u gaat scheiden dan kan partneralimentatie aan de orde komen. U kunt daar met elkaar afspraken over maken. In het geval dat u het niet met elkaar eens wordt dan kunt u aan de rechtbank vragen de alimentatie vast te stellen.

De wijze van berekenen van kinderalimentatie verschilt van de wijze van berekenen van partneralimentatie.

U leest meer over kinderalimentatie hier en over partneralimentatie hier.

Zowel kinderalimentatie als partneralimentatie kunnen worden gewijzigd bij een relevante wijziging van omstandigheden. U kunt daar met elkaar afspraken over maken of de rechter vragen een beslissing te nemen. Soms zijn er ook andere mogelijkheden om vastgestelde alimentatie te veranderen. Bijvoorbeeld als bij het vaststellen van de alimentatie van onjuiste gegevens is uitgegaan.

Informatie

Het bepalen van alimentatie is ingewikkeld. Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op. De advocaten Van Brekelmans Van der Ven hebben een ruime advies- en proceservaring en staan u graag te woord. U kunt ons bellen of een email sturen om een afspraak te maken. Het eerste gesprek is altijd kosteloos. U kunt ook zonder afspraak langskomen op ons gratis spreekuur iedere woensdag van 16.00 tot 18.00 uur.