Afwikkeling van huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden kunnen worden overeengekomen als men wil afwijken van het wettelijk stelsel van gemeenschap van goederen. Huwelijkse voorwaarden kunnen bij het sluiten van het huwelijk maar ook later worden opgemaakt bij een notariële akte die wordt ingeschreven in het huwelijksgoederenregister.

Er zijn verschillende vormen van huwelijkse voorwaarden maar de meeste bevatten een periodiek verrekenbeding een finaal verrekenbeding  of regelen een zogenoemde koude uitsluiting.

Verrekenbedingen

Periodiek verrekenbeding

In geval van een periodiek verrekenbeding dient u na een bepaalde periode  -meestal  een kalenderjaar- de inkomsten van de beide echtgenoten bij elkaar te voegen, hier de kosten van de huishouding af te halen en het saldo te delen. In de huwelijkse voorwaarden zelf is in de regel geregeld wat tot de inkomsten en de kosten van de huishouding behoort.

Vaak gaan echtgenoten gedurende het huwelijk niet tot deze verrekening over. Dit betekent dan dat er bij een echtscheiding alsnog afspraken gemaakt zullen moeten worden. Komt u daar met elkaar niet uit dan kunt u de rechter vragen om de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden vast te stellen.

Finaal verrekenbeding

Bij een in huwelijkse voorwaarden opgenomen finaal verrekenbeding behoudt ieder van de echtgenoten het eigen vermogen en wordt er bij de echtscheiding afgerekend als ware er een gemeenschap van goederen.

Koude uitsluiting

Als er sprake is van een koude uitsluiting dan behoudt ieder van de echtgenoten het eigen vermogen. Bij een echtscheiding hoeft er niet verdeeld te worden.

De afwikkeling van huwelijkse voorwaarden is een complexe  materie en die heeft geleid tot veel gerechtelijke uitspraken. Verder is er een ingewikkelde wetgeving over de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden bij echtscheiding.

Informatie

De advocaten van Brekelmans Van der Ven hebben veel ervaring met de vaak complexe afwikkeling van huwelijkse voorwaarden. Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord. U kunt ons bellen of een email sturen om een afspraak te maken. Het eerste gesprek is altijd kosteloos. U kunt ook zonder afspraak langskomen op ons gratis spreekuur iedere woensdag van 16.00 tot 18.00 uur.